Czytelnia

mgr Rafał Czeszak

tel. 536 471 277
Umów się online

Cukier i słodycze w ciąży

Kobieta ciężarna powinna znacząco ograniczyć spożycie cukru w diecie, gdyż jego nadmiar może rzutować negatywnie zarówno na organizm matki jak również dziecka.

Cukier nie dostarcza żadnych wartościowych składników odżywczych, a jako bogate źródło energii wypiera z jadłospisu produkty odżywcze. Warto także pamiętać, że słodycze są nie tylko źródłem cukru, ale często także niezdrowego tłuszczu, co dodatkowo obciąża organizm dziecka, predysponując go do rozwoju wielu niebezpiecznych chorób w przyszłości. Ponadto większość gotowych wyrobów cukierniczych (ciasta, herbatniki, czekolady, batony) zawiera duże ilości tzw. izomerów trans kwasów tłuszczowych, co jest niezwykle niebezpieczne dla rozwijającego się płodu. Nadmiar słodyczy może być także niekorzystny dla organizmu kobiety. Cukier silnie uruchamia w organizmie reakcje metaboliczne sprzyjające tyciu w ciąży, zwiększa ryzyko powstawania rozstępów oraz sprzyja rozwojowi cukrzycy ciążowej. Niszczy ponadto ściany naczyń krwionośnych, zwiększa w nich ryzyko zmian zapalnych i miażdżycowych. Nadmierna konsumpcja produktów zawierających rafinowany cukier, to jedno z największych zagrożeń dla zdrowia kobiety ciężarnej. Niesłodzenie herbaty i kawy, a także unikanie jedzenia słodyczy może okazać się niewystarczające, by ograniczyć spożycie cukru do bezpiecznego poziomu. Składnik ten obecny jest niemal we wszystkich gotowych produktach czy potrawach. Naszpikowane są nim nawet takie wynalazki jak majonez, ketchup, musztarda czy parówki. Nawet stosowane przez nas lekarstwa, czy rozmaite suplementy diety nie są go pozbawione. Dlatego, aby ograniczyć spożycie tego składnika nie należy już go dodatkowo spożywać.

autor: Dobry Dietetyk (MK)

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Warzywa i owoce

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Warzywa i owoce to niezwykle istotne źródło witamin i minerałów dla kobiet w ciąży.

czytaj więcej

Wzrost wagi w ciąży

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Wzrost wagi w trakcie trwania ciąży jest procesem naturalnym, związanym z istotnymi zmianami anatomicznymi i fizjologicznymi jakie w tym czasie zachodzą w ciele kobiety.

czytaj więcej
Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ